Säännöllinen jalkojen hoito ennaltaehkäisee jalkavaivoja

Jalkojen hoito on tärkeää, sillä jalat vaativat huolenpitoa, vaikka niissä ei esiintyisikään vielä mitään erityisiä ongelmia. Jalkamme ovat kovan rasituksen alla syntymästämme lähtien, kantavathan ne koko kehomme painon. Jalkoja rasittaa myös nykypäivän kenkämuoti, kengät ovat usein epämukavia ja jalallemme aivan liian pieniä. Jalkavaivoja aiheuttavat myös kuntoilu, erityisesti juokseminen, ylipaino sekä monet sairaudet ja ikääntyminen. Ikääntymisen myötä jalkoihin tulee luontaisia muutoksia ihon ohenemisen ja kuivumisen sekä aineenvaihdunnan ja lihasten heikkenemisen myötä.

Jalkavaivat ovat yleisempiä vanhemmilla, yli 30-vuotiailla, mutta ongelmia saattaa esiintyä myös hyvin nuorilla. Yleensä jalkoihinsa alkaa kiinnittää huomiota vasta siinä vaiheessa kun ne alkavat oireilla. Tärkeintä on kuitenkin vaivojen ennaltaehkäisy, varsinkin, jos tietää kuuluvansa riskiryhmään ylipainon tai jonkin sairauden vuoksi. Suosittelen jalkojen kunnon tarkistusta ammattilaisella vuosittain, vaikka niissä ei näkyviä ongelmia olisikaan. Riskiryhmään kuuluva voi käydä jalkahoitajalla huoletta noin kolmen (3) kuukauden välein.

Jalkojen hoito auttaa yleisimpiin ongelmiin

Olen vuosien varrella hoitanut satoja, ehkä jopa tuhansia, jalkapareja ja nähnyt erilaisia ongelmia. Yleisimpiä omalla vastaanotollani esiintyneitä ongelmia ovat olleet kovettumat ja känsät, syylät, paksuuntunut tai ihon sisään kasvanut kynsi, vasaravarpaat ja vaivaisenluu.

Monet jalkavaivat johtuvat jalkojen rakennemuutoksista. Kovettumien ja känsien alkuperäinen syy saattaa myös olla jalan rakennemuutosten aiheuttamassa virheasennossa, jonka vuoksi johonkin jalan kohtaan alkaa aiheutua ärsytystä, esimerkiksi painetta tai hankausta. Tällöin iho alkaa luontaisesti suojautua tätä ulkoista rasitusta vastaan. Solujen jakautuminen tyvisolukerroksessa kiihtyy ja sarveissolukerros eli ihon pinta paksunee. Näin muodostuu kovettuma. Känsä puolestaan on kovettuma, joka on rajoittunut pienemmälle ihoalueelle. Känsän keskellä syvällä dermiksessä on usein känsän kova kärki, ns. känsän sydän, joka painaa hermoa ja aiheuttaa kipua.

Känsää ja syylää on usein vaikea erottaa toisistaan. Syylän voi tunnistaa puristettaessa aiheutuvasta kivusta, känsässä kipu puolestaan tuntuu sitä painettaessa. Tämäkään ei kuitenkaan välttämättä aina kerro koko totuutta. Syylä on virusperäinen ja usein jopa monivuotinen kiusa. Siitä on kuitenkin enimmäkseen vain kosmeettista haittaa.

Hoitolassa tehtävässä jalkahoidossa syylää rapsutetaan pois niin paljon kuin pystyy, yleensä se alkaa vuotaa nopeasti verta. Kotihoitona syylään voi kokeilla apteekissa myytäviä valmisteita tai käydä lääkärillä, jossa syylään käytetään muun muassa jäädytyshoitoa. Ehkä jopa tehokkain keino syylän hävittämiseksi on kuitenkin sen hoitaminen ilmastointiteipillä. Katso teippiohje täältä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2002/11/12/ilmastointiteipilla-eroon-syylista. Syylän huono puoli on se, että se saattaa kasvaa nopeasti takaisin, mutta toisaalta se voi hävitä iholta vuosienkin jälkeen yhtäkkiä itsestään.

Kovettumien ja känsien hoitamiseksi saattaa riittää pelkkä kenkien vaihtaminen, mutta usein vaaditaan myös säännöllistä omahoitoa. Kovettumia voi hioa varovasti raspilla muutamana iltana viikossa, mutta yhdellä kerralla vain kevyesti, minkä jälkeen jalkoihin hierotaan hyvä, pehmentävä voide. Päälle kannattaa pukea sukat, jotta voide pääsee imeytymään kunnolla. Känsän kipua helpottamaan voi kokeilla rengaslaastaria, joka pienentää känsään kohdistuvaa painetta.

Kovettumien hoitaminen kannattaa kuitenkin aloittaa hoitolahoidolla, jossa kovettumat ja känsät poistetaan huolellisesti. Kaikkia ei välttämättä pystytä aina poistamaan yhdellä kerralla. Tällöin varaamme uuden hoitoajan muutaman viikon päähän. Samalla jalkahoitaja pystyy tarkistamaan jalkojen kunnon muutoinkin ja tarvittaessa ohjaamaan asiakkaan jalkojenhoitajalle, jalkaterapeutille tai lääkärille, mikäli jaloissa on havaittavissa korjausta vaativia rakennemuutoksia.

Kynsi voi paksuuntua monesta eri syystä. Paksuuntuminen voi olla merkki kynnen suojautumisesta ulkoista rasitusta vastaan (vrt. ihon suojautuminen ja kovettumat) tai se voi johtua aineenvaihdunnallisista häiriöistä. Myös kynsisieni paksuntaa kynttä. Juoksijan kynnet ovat usein ongelmalliset niihin kohdistuvan jatkuvan rasituksen vuoksi. Muutoin ulkoisen rasituksen aiheuttaman syyn pystyy poistamaan kiinnittämällä huomion siihen millaisia kenkiä käyttää. Kynsien suojaksi on olemassa myös erilaisia pehmusteita.

Kynsisientä voidaan hoitaa paikallisesti hoitolakalla, jonka käyttäminen on kuitenkin hidasta ja vaikeaa. Tehokkaampi hoitomuoto on suun kautta otettava lääkehoito. Hoitolahoidossa paksuuntunutta kynttä hoidetaan poralla ohentamalla sekä normaalisti leikkaamalla ja viilaamalla kynsi halutun muotoiseksi. Kun kynsi vielä lakataan, saadaan jopa sienikynsi näyttämään aivan yhtä kauniilta kuin muut kynnet. Useimmissa tapauksissa asiakkaan epäilyistä huolimatta, paksuuntunut kynsi ei johdu sienestä vaan jostakin muusta syystä. Täyden varmuuden asiaan saa laboratoriokokeilla.

Kynnen reuna voi kasvaa ihon sisään toisesta tai molemmista reunoistaan, etenkin isovarpaassa. Tämä voi johtua myös liian pienistä kengistä tai kynnen vaurioitumisesta, mutta yleisin aiheuttaja on kynnen leikkaaminen liian lyhyeksi ja pyöreäksi. Oikeaoppisesti kynsi leikataan suoraksi, mutta kulmia pyöristetään kevyesti, jotta niihin ei jää teräviä kulmia.

Itse käytän hoitolahoidossa sisäänkasvaneen kynnen hoitoon ensisijaisesti Copoline-nauhaa, jota työnnetään sisäänkasvaneen kynnen reunan alle pieni pala ehkäisemään kynnen aiheuttamaa painetta ja kipua. Mikäli asiakkaan vaiva on pitkäaikainen ja sisäänkasvanut kynsi aiheuttaa voimakasta kipua, lähetän hänet perusteellisempaa tutkimusta ja hoitoa varten jalkojenhoidon tai jalkaterapeutin vastaanotolle.

Vasaravarpaalla tarkoitetaan varpaiden koukistumista keskinivelestä vasaramaiseen asentoon. Tämäkin voi olla seurausta jalan rakennemuutoksista kuten poikittaiskaaren laskeutumisesta, mutta myös korkeakorkoisista, liian pienistä kengistä tai jalkateriin kohdistuneista tapaturmista. Jos virheasento jää pysyväksi, keskinivel rustottuu ja jäykistyy koukistuneeseen asentoon.

Vasaravarpaat saattavat aiheuttaa jalkojen alueelle muita ongelmia kuten kynsien paksuuntumista ja varpaiden päihin muodostuvia känsiä. Lisäksi vasaravarpaan keskinivelen kohdalle saattaa muodostua kovettuma tai känsä, sillä koukistuneena varvas sopii huonosti kenkään ja näin ollen on altis hankaukselle. Paras hoitokeino vasaravarpaisiin on ehkäistä niiden syntyminen, mutta jo muodostuneisiin vasaravarpaisiin on olemassa kevennysterapiatuotteita. Myös leikkaushoito voi tulla kyseeseen.

Vaivaisenluu on yleinen isovarpaan virheasento, jossa isovarvas kääntyy tyvinivelestä muita varpaita päin. Se on yleisempi naisilla kuin miehillä ja liittyy usein nykyajan kenkämuotiin. Vaiva voi olla myös osin perinnöllinen. Vaivaisenluu voi olla oireeton, mutta usein tyvinivelessä esiintyy kipua. Jos huomaa, että isovarvas on alkanut kääntyä virheasentoon, asialle pystyy tekemään vielä paljon.

Ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomio kenkiin ja hankkia mahdollisimman tilavat kengät, joissa varpailla on tilaa liikkua. Toinen tärkeä seikka on säännöllisen jalkajumpan aloittaminen. Mikäli vaivaisenluu on kivulias, ensiapuna voi kokeilla hyvin yksinkertaista jumppaliikettä, varpaiden harottamista yhteen ja erilleen. Muita hyviä jalkajumppaohjeita sekä lisätietoa vaivaisenluusta löydät muun muassa täältä: https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/suoristu_vaivaisenluu. Vaivaisenluun suojaksi on hyvä hankkia esimerkiksi jokin silikoninen pehmuste, sillä liikakasvanut luu eli ns. bunion-patti ei kestä hankausta. Mitä enemmän luuhun kohdistuu hankausta, sitä enemmän se kasvaa. Viimeinen keino vaivaisenluun hoidossa on leikkaus, jota kuitenkin harkitaan tarkkaan, sillä kivun poistuminen leikkaushoidollakaan ei ole 100 % varmaa.

Jalkahoito hoitolassa

Säännöllinen jalkahoito ammattilaisen tekemänä on osa oman terveyden ylläpitämistä. Lisäksi jalkahoito voi olla yksi parhaista hemmotteluhetkistä. Hoidon jälkeen jalat ovat pehmeät ja kevyen tuntuiset. Itse teen aina perusteellisen jalkahoidon asiakkaan tarpeen mukaan. Kynnet lakataan, mikäli asiakas niin toivoo. Klassisen jalkahoidon kesto on 75 minuuttia ja se räätälöidään asiakkaalle sopivaksi, esimerkiksi huomioiden tiettyjen sairauksien, kuten diabeteksen, asettamat vaatimukset. Noudatan jalkahoidoissa kuitenkin aina seuraavaa peruskaavaa:

  1. Jalat kylvetetään, noin 5-10 minuuttia.
  2. Kynnet ja kynsinauhat siistitään sekä tarvittaessa kynnet ohennetaan.
  3. Kovettumat ja känsät poistetaan.
  4. Kynnet lakataan asiakkaan toiveen mukaan.
  5. Hierotaan pehmentävä voide imeyttäen hyvin ihoon.

Voit tulla ammattilaisen hoidettavaksi turvallisin mielin. Välineet huolletaan ja desinfioidaan huolellisesti jokaisen asiakkaan jälkeen. Myös kaikki pinnat pyyhitään ja desinfioidaan asiakkaiden välissä sekä suojaliinat vaihdetaan. Olet osaavissa käsissä!

Helmikuussa hoitolassani on voimassa kampanja, jossa helmikuun loppuun, 28.2.2019, mennessä jalkahoidon varanneet saavat kaupan päälle Peclavuksen 75 ml:n jalkavoiteen (arvo 12 €). Vaihtoehtoina kolme ihanaa voidetta: kosteuttava, lämmittävä ja herkän ihon voide. Hoitoajan voi varata myös myöhemmäksi ajankohdaksi, vaikka kesäjalkoja ajatellen. Hoitoajan pääset varaamaan täältä.

Mikäli tekstin pohjalta heräsi kysymyksiä, vastaan erittäin mielelläni.

Kosmetologisi

Riikka Marjamäki

Kysy lisää

Asiakaslähtöistä ja laadukasta palvelua