Mikä karvanpoistomenetelmä sopii parhaiten juuri sinulle – eri menetelmien vertailua

Olet ehkä pohtinut mikä karvanpoistomenetelmä sopii parhaiten juuri sinulle? Teen kauneushoitolassani ihokarvanpoistoja sokerilla, mikä on oman kokemukseni mukaan yksi erittäin hyvä tapa poistaa ihokarvoja. Sokerointi toimii suurimmalla osalla asiakkaista karvojen kasvua heikentävästi, mutta tämä edellyttää säännöllistä 4-6 viikon käyntiväliä. Olen kuitenkin myös tavannut monia asiakkaita, joilla karvankasvu on sokeroinnin ansiosta heikentynyt niin paljon, että heille riittää 2-3 kuukauden käyntiväli ja tällöinkin karvoja on vain muutamia siellä täällä.

Ne asiakkaat, joilla tulos ei ole ihan näin hyvä, miettivät välillä vastaanotollani myös muita vaihtoehtoja – olisiko joku tehokkaampi tai jopa lopullinen keino päästä eroon ihokarvoista. Tämä on ymmärrettävää ja autan mielelläni asiakkaitani vertailemaan eri vaihtoehtoja. Tästä syystä päätin syventyä tarkemmin muutamaan eri tapaan päästä eroon häiritsevistä ihokarvoista.

Mikä karvanpoistomenetelmä sopii – menetelmät

Esittelen tässä blogikirjoituksessa eri vaihtoehdoista sokeroinnin, sheivauksen, epiloinnin, vahauksen, lankauksen sekä valoimpulssin ja laserin. Sokeroinnista löytyy enemmän tietoa edellisestä postauksestani ja lisätietoa löytyy myös täältä.

Sokerointi

Sokeroinnilla karvat poistetaan juurineen karvatupestaan. Sokeroinnilla voidaan parhaimmillaan poistaa jopa 2 (ehkä jopa 1) millimetrin mittaista karvaa. Säännöllisen 4-6 viikon käyntivälin seurauksena karvankasvu heikkenee ja karvan laatu muuttuu pehmeämmäksi. Useiden käsittelyiden seurauksena karvatuppi surkastuu ja tämä voi johtaa jopa pysyvään karvattomuuteen.

Sokeroinnin etuja ovat hellävaraisuus, tehokkuus, hygieenisyys ja luonnonmukaisuus. Lisäksi se toimii tehokkaana ihokuorintana. Sokerointi aiheuttaa muita karvanpoistomenetelmiä harvemmin sisäänkasvaneita karvoja, sillä karva poistetaan sen luonnolliseen kasvusuuntaan, jolloin karva ei katkea niin helposti.

Sokeroinnin huonoksi puoleksi voidaan laskea se, että se edellyttää säännöllisiä, lähes kuukausittaisia hoitokertoja. Sokeroinnin kustannus on noin 10-60 € per hoitokerta alueesta riippuen.

Sheivaus

Karvojen poisto sheivaamalla tapahtuu ajamalla karvat höylällä, joka ei poista karvaa juurineen vaan katkaisee sen tyvestä. Sheivauksen etuja ovat sen nopeus, helppous sekä edullinen hinta. Toisaalta karvat kasvavat nopeasti takaisin, joillakin tuntuu uusi sänki jopa päivässä ja höylällä ajaminen aiheuttaa helpommin erilaisia iho-oireita.

Yleisimpiä ongelmia ovat sisäänkasvaneet karvat, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa karvatupen tulehduksen. Lisäksi sheivauksen jälkeen takaisin kasvava karva aiheuttaa voimakasta kutinaa, erityisesti intiimialueilla. Höylällä saa aikaan intiimialueille helposti myös haavoja.

Höylä voi olla lisäksi vaarallinen bakteeripesäke, mikäli höylää ei vaihda tarpeeksi usein. Tästä voi olla seurauksena jopa follikuliittia eli bakteeritulehdusta karvatupen juuriin, minkä oireina ovat punaiset näpyt, joskus myös märkäpäiden kera, sekä kutina. Ilta-Sanomissa julkaistu juttu aiheesta löytyy tästä linkistä: https://www.is.fi/mystyle/art-2000005782002.html.

Epilointi

Epilaattori on ihokarvojen poistoon tarkoitettu laite, joka nyppää ihokarvan juurineen pois. Laitteen pienet pinsettipäät poistavat karvat tehokkaasti. Epilaattoreiden hintahaitari on suuri, mutta kerran omaksi hankittu laite kestää pitkään, joten kokonaiskustannuksiltaan epilointi on edullinen. Epiloinnin huonoja puolia on se, että laitteella ajellaan karvat pois vastakarvaan, jolloin riski sisäänkasvaneille karvoille on suurempi.

Vahaus

Vahaus on hieman samantyyppinen menetelmä kuin sokerointi – kuitenkin pieniä eroavaisuuksia löytyy. Vaha poistaa karvan myös juurineen, mutta karvan poisrepäisy tapahtuu vastakarvaan toisin kuin sokerilla.

Vahoja on erilaisia, mutta lämminvaha on hoitoloissa yleisimmin käytetty. Lämminvaha levitetään iholle lastalla myötäkarvaan, minkä jälkeen sen päälle painetaan kankainen liuska, joka repäistään pois vastakarvaan. Tämä lisää riskiä sisäänkasvaneille karvoille.

Kun sokeri tarttuu vain kuolleisiin ihosoluihin, vaha tarttuu jossain määrin myös elävään ihosolukkoon. Tästä syystä vahaus kuorii ihoa voimakkaammin kuin sokerointi. Sen vuoksi vaha ei ole välttämättä paras mahdollinen karvanpoistomenetelmä herkille ihoalueille, kuten intiimialueelle.

Vahauksen aiheuttaman tahmaisuuden poistamiseen tarvitaan yleensä erillistä öljypitoista poistoainetta, kun taas sokeri on vesiliukoinen. Samoin kuin sokeri, vahaus edellyttää säännöllisiä 4-6 viikon hoitovälejä. Vahaus on kuitenkin hieman edullisempaa, sillä laajempien alueiden käsittely vahalla on nopeampaa kuin sokerilla.

Lankaus

Lankatekniikka ihokarvanpoistossa ei ole itselleni tuttu, joten turvauduin seuraavan linkin takana olevaan tietopakettiin aiheesta: http://www.wahida.fi/kauneudenhoito/, (Wahidan kauneuspalvelut). Lankatekniikka kuvataan tehokkaaksi ja luonnolliseksi  sekä myös helpoksi menetelmäksi poistaa karvoja.

Karva nyppäistään irti langalla, jolloin se irtoaa karvatupesta juurineen. Lankatekniikalla pyritään samaan lopputulokseen kuin esimerkiksi sokerilla tai vahauksella eli karvankasvun heikkenemiseen tai jopa sen loppumiseen. Lankaus on hellävarainen ja hygieeninen.

Suomessa lankausta käytetään eniten kasvojen alueen karvanpoistoon. Lankausta kuvataan suhteellisen kivuttomaksi, mutta vaikka lankaus olisikin helppo tehdä myös itse kotona, täytyy sitä jonkin verran opetella. Hoitolassa tehty lankaus kustantaa kasvojen alueelle 10-30 € alueesta riippuen.

Valoimpulssi ja laser

Valoimpulssi ja laser toimivat karvanpoistossa samalla perusperiaatteella eli molemmissa valoenergia muuttuu lämmöksi imeytyen karvatuppeen parhaassa tapauksessa tuhoten sen kokonaan. Miten nuo kaksi menetelmää eroavat toisistaan? Tiedustelin tätä asiaa Pihlajalinna Laser Tilkan laserhoitaja Sini Korhoselta.

Korhonen kertoo, että valoimpulssi tuottaa tasaisesti kaikkia näkyvän valon aallonpituuksia, joista osa rajataan pois filtterillä, kun taas laser on vain yhtä aallonpituutta. Karvanpoistossa käytetään aallonpituutta, joka hakeutuu tummaan pigmenttiin. Laser siis hakeutuu kohteeseensa tarkemmin kuin valoimpulssi.

Valoimpulssilaitteet mielletään heikompitehoisiksi kuin laser-hoidot, vaikkakin markkinoiden parhaat valoimpulssilaitteet pystyvät lähes samaan kuin laserit, kertoo Sini Korhonen. Ongelmana on se, että asiakas pystyy arvioimaan palveluntarjoajien laitteiden laatua vain kokeilemalla, jolloin tulee usein valitettavasti myös pettymyksiä.

Molemmilla menetelmillä, valoimpulssilla ja laserilla, paras tulos saavutetaan silloin, kun iho on vaalea ja karva tummaa. Näistä laserilla hoidetuista asiakkaista 90 % saavuttaa toivotun lopputuloksen. Valkoiseen, harmaaseen ja punaiseen karvaan laserin ja valoimpulssin hoidot eivät toimi (vrt. maahantuojan sivuilla esitellään laitetta, jonka luvataan tehoavan myös vaaleaan karvaan: http://www.diter.com/www/tuotteet/kauneudenhoito/valoimpulssi_ja_anti-age/).

Hyvään lopputulokseen pääseminen vaatii Korhosen mukaan yleensä 3-7 hoitokertaa, joskus enemmän. Suomessa yksi hoitokerta kustantaa keskimäärin 100-500 € hoitoalueesta riippuen. Valoimpulssihoito on hieman laseria edullisempi.

Tiesitkö, että laser-hoitoja voidaan tietyin edellytyksin määrätä arvonlisäverottomana sairaudenhoitoon? Laserilla voidaan hoitaa muun muassa karvatupen tulehduksia. Sairaudenhoito edellyttää kuitenkin aina lääkärin arviota ja määräystä.

Eräs sokerointiasiakkaani on kokeillut laserointia muutama vuosi sitten. Hän on venäläissyntyinen, vaaleaihoinen ja tummakarvainen eli laser-menetelmän unelma-asiakas. Häneltä on käsitelty noin kolme vuotta sitten laserilla käsivarret sekä kainalot.

Käsivarsiin oli tehty 3 hoitokertaa 2 kuukauden välein ja kainaloihin 2 hoitokertaa 2 kuukauden välein. Hoitomäärät ovat pieniä, mutta siitä huolimatta asiakkaan mukaan hänen kainalonsa ovat lähes karvattomat, ja vaikka käsivarsissa edelleen kasvaa jonkin verran karvaa, on asiakas tyytyväinen. Ero lähtötilanteeseen on kuulemma huomattava.

Kyseiselle asiakkaalle oli tarkoitus tehdä laser-hoitoa myös bikinialueelle, mutta bikinialueen käsittely oli asiakkaan mukaan niin kivulias, että hoito jätettiin kesken. Asiakas ei jatkanut muidenkaan alueiden laser-hoitoja pidempään, koska pelkäsi, että tulevan mahdollisen raskauden mukanaan tuomat hormonit voisivat aiheuttaa uutta karvankasvua, jolloin laser-hoidot olisivat menneet hukkaan.

Yhteenveto

Edellä on esitelty 7 erilaista karvanpoistomenetelmää. Kaikissa on hyviä puolia ja huonoja puolia. Sinä päätät mikä ominaisuus merkitsee eniten juuri sinulle. Onko se hinta, luonnonmukaisuus tai hoidon kivuliaisuus vai jokin muu.

Kivun kokeminen on hyvin yksilöllistä. Edellä mainituista karvanpoistomenetelmistä sheivaus on todennäköisesti kivuttomin, mutta muut ovat lähes samalla viivalla. Toinen kokee sokeroinnin kivuliaaksi, kun taas joku toinen tulee mieluummin sokerointiin kuin epiloi.

Mikä on sinun suosikkimenetelmäsi karvanpoistoon? Mitä menetelmää haluaisit kokeilla? Vai tykkäätkö olla karvojen suhteen täysin “naturel”?

Kosmetologisi

Riikka Marjamäki

LÄHTEET

Pihlajalinna Laser Tilkan laserhoitaja Sini Korhonen, haastattelu 25.3.2019.

http://www.wahida.fi/kauneudenhoito/

https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/iho-ja-estetiikka/ihon-laserhoidot/karvanpoisto-laserilla
https://www.is.fi/mystyle/art-2000005782002.html

http://www.diter.com/www/tuotteet/kauneudenhoito/valoimpulssi_ja_anti-age/

Kysy lisää

Asiakaslähtöistä ja laadukasta palvelua